Vreemd gras in het gazon

0
1410

Dat klinkt in eerste instantie niet zo slecht. Maar afhankelijk van het type en gebruik van het gazon en met een bepaalde visuele vereiste, kunnen vreemde grassen in het gazon behoorlijk vervelend zijn. Ja, het komt vaak voor dat gazons worden afgepeld en opnieuw worden aangebracht omdat u de verspreiding van ongewenste grassen niet langer kunt stoppen.

Moeilijk te bestrijden

Het probleem is dat er geen selectieve chemische hulpmiddelen zijn en dat mechanische grasbeheersing pas in de vroege stadia succesvol is. Met geavanceerde besmetting is uitsnijden gewoon niet langer praktisch.
Hoe komen vreemde grassen in het gazon?
De meest voorkomende oorzaak is onjuist of onvoldoende gazononderhoud. Allereerst is het gazon, vooral het afgewerkte gazon, “schoon”. “Grassen” die verloren gaan in het grasmengsel of door de wind verspreide zaden en vogels kunnen ervoor zorgen dat er ongewenste grassen in het gazon verschijnen.
Met optimale zorg is dit geen probleem. Een dichte grasmat maakt het voor indringers moeilijk om voet aan de grond te krijgen. Maar zodra er hiaten ontstaan, hebben ze een kans en gebruiken ze die schaamteloos. Als er omstandigheden worden toegevoegd die eerder door vreemd gras worden genoten dan door gazon, is het gebeurd.

De drie belangrijkste vreemde grassen in het gazon

Voor de drie belangrijkste vreemde grassen in het gazon bespreken we welke omstandigheden het “onkruid” bevorderen en wat er moet gebeuren:

Millet-soorten

Verschillende soorten gierst komen de laatste jaren steeds vaker voor, vooral in droge en hete zomers.

De meest voorkomende zijn de Digitaria sanguinalis, Echinochloa crus-galli en de Setaria viridis.
Gierstzaden worden voornamelijk door vogels naar het gazon gebracht en gedijen waar het gazon fragmentarisch of al verzwakt is. De millets zijn jaarlijks.
Maar als je eenmaal voet aan de grond hebt gekregen, blijven ze zichzelf zaaien.
Jaarlijks pluimgras, (Poa annua)
Het is waarschijnlijk de meest voorkomende van alle zoete grassoorten die bijna overal te vinden zijn als wiet. De reden is dat het heel vroeg bloeit en blijft bloeien en zaden vormt, zelfs met regelmatig gemaaid gazon.
Daarom kan het jaarlijkse pluimgras zich snel verspreiden, vooral bij gebruik van robotmaaiers. Af en toe maaien met de conventionele sikkelmaaier vertraagt ​​de verspreiding aanzienlijk. De motormaaier creëert een luchtaanzuiging, die het gras ophaalt, maait en samen met het vers gevallen zaad opvangt in de grasvanger.
Poa annua is een klompvormend gras. Het laat grote gaten achter na verwijdering. Het verspreidt zich bijzonder gemakkelijk op verdichte (stapgras) en vochtige grond.

Wit struisvogelgras (Agrostis stolonifera)

Het is erg onopvallend en vormt een zeer dicht, zacht tapijt in het gazon.
De struisvogelgrasplekken worden steeds groter en kunnen onder ideale omstandigheden gemakkelijk de controle overnemen. Het is nat gras, dus het wordt gepromoot door regelmatig water te geven.
Zo’n struisvogelgrastapijt is eigenlijk leuk om naar te kijken en op blote voeten voelt het heerlijk zacht aan.
Het nadeel: het is niet bijzonder slijtvast en het heeft helemaal geen schuifsterkte.
Vanwege de extreem diepe snij-compatibiliteit (tot 3 mm!), Wordt het witte boeketgras gebruikt in golfgroene mengsels. Het vereist regelmatig vochtige grond, meerdere keren per jaar diep snijden en verticuteren, zodat de bovengrondse lopers (de uitlopers) zich op de knooppunten wortelen en zo bijdragen aan een grotere schuifsterkte.
In het gazon zul je dergelijke nesten – eenmaal binnengebracht – niet elimineren door alleen optimale zorg, maar je kunt ze tenminste bevatten:
Geef indien nodig slechts één keer per week water en laat het daarna weer goed drogen. Door regelmatig verticuteren wordt het gras gestimuleerd. Als je eenmaal per jaar verticuteert, scheur je platen open die onkruid wieden als je niet opnieuw zaait.

Wat nu als er veel vreemdgras in het gazon zit?

Het kan voorkomen dat bij meerdere buren naast elkaar de grasmatten helemaal overwoekerd raken met vreemd gras, en welke soort is dan nit meer belangrijk.

Het maaien wordt steeds lastiger en moeizamer, en om deze plaag kwijt te raken is er eigenlijk maar één oplossing, en dit kan het beste dan tegelijkertijd door alle buren worden genomen: Gras eruit en nieuwe graszoden leggen.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here