Waarom het managen van IT contracten lastig is

0
2309

Heb jij een eigen bedrijf en heb je moeite met contractmanagement? Heel logisch, want er komt ontzettend veel kijken bij het opstellen van contracten. Je moet allerlei zaken checken, zoals de draagkracht in je bedrijf, welke afspraken moeten worden vastgelegd, welke licenties er nodig zijn en wat is de financiële impact ervan? Als jij wilt weten waarom het managen van IT contracten lastig is, lees dan deze blog.

Waarom een extern bedrijf voor contractmanagement inschakelen?

Het lastige aan het opstellen van ICT (of IT) contracten is dat er ontzettend veel zaken bij komen kijken. Daarom schakelen veel bedrijven of ondernemers een extern bedrijf in dat het volledige contractmanagement kan overnemen. Daar weten ze alles van het aankopen van de juiste licenties, het realiseren van kostenbesparingen, het oplossen van compliancy claims en het omzetten van software contracten naar de cloud. Een cloud migration is namelijk tevens iets om te overwegen, want vroeg of laat zal vrijwel alles in de cloud plaatsvinden, zeker als je veel met IT’ers werkt.

Wat komt er bij contractmanagement kijken?

De reden dat het managen van IT contracten lastig is is dat effectief contractmanagement bij veel bedrijven nog in de kinderschoenen staat. Er zijn heus manieren om dit te doen, maar om het zo efficiënt mogelijk te doen moet je verstand hebben van een aantal zaken. Bij bedrijven zoals Thornstein weten ze heel goed wat er belangrijk is voor het opstellen van een goed en helder contract. Als je zo’n onafhankelijke expert inschakelt voor jouw contractmanagement weet je zeker dat alles helder en overzichtelijk op papier staat, en dat er op geen enkel moment onduidelijkheden over kunnen bestaan. De belangen van de interne klant worden behartigd, en er wordt gecheckt of er wel voldoende draagkracht is in jouw organisatie. Allemaal zaken waar je zelf niet teveel tijd aan kwijt wilt zijn, maar die wel goed geregeld of onderzocht moeten worden.

Contractmanagement versus contractbeheer

Bovenstaande twee termen worden nogal eens door elkaar gebruikt, en dat is logisch. Men denkt dat ze hetzelfde betekenen, maar dat is niet het geval. Het beheren van contracten heeft namelijk betrekking op slechts één onderdeel van contractmanagement, terwijl het tweede veel complexer is en meer diensten omvat. Als jij het totale spectrum van het managen, implementeren en optimaliseren van al jouw (IT)- contracten wilt uitbesteden, dan kies je dus voor contractmanagement, en niet enkel voor contractbeheer.

Besteed uit waar je niet goed in bent

Vele ondernemers kennen reeds de geheimen van het snel en makkelijk groeien met hun bedrijf. Een van die geheimen is het uitbesteden van zaken waar ze zelf niet goed in zijn. Contractmanagement is typisch iets waar veel ondernemers en leidinggevenden mee worstelen, maar bij bedrijven als Thornstein bieden ze de oplossing. Een contractmanagement team neemt al deze zaken voor je uit handen, en zorgt ervoor dat alle contracten opgesteld worden op een manier die past bij zowel de organisatie als de draagkracht en de taken van deze persoon. Iets voor jou, zo’n extern bedrijf dat dit van je overneemt?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here